ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

- Δε θα πρέπει ν΄ ανακατεύονται με ΑΜΥΛΑ, γιατί χρειάζονται διαφορετικά πεπτικά ένζυμα που έχουν την τάση να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Θα νιώθετε βάρος ύστερα από ένα γεύμα με πρωτεΐνες και άμυλα μαζί. Επίσης, ο διαφορετικός χρόνος χώνεψης (π.χ. το κρέας χρειάζεται τέσσερις και πλέον ώρες για να χωνευθεί, ενώ το ρύζι τρεις), θα δημιουργήσει σήψη του άμυλου κατά τη διάρκεια της πέψης, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο στομάχι μία ώρα παραπάνω μαζί με την πρωτεΐνη. Έτσι, θα δημιουργηθούν αέρια και τοξίνες.

- Δε θα πρέπει ν΄ ανακατευθούν ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Θα πρέπει να τρώτε μόνο ένα είδος πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, γιατί κάθε είδος πρωτεΐνης χρειάζεται διαφορετικά ένζυμα για την πέψη (δηλ. αν φάτε αυγά δεν θα πρέπει να φάτε και τυρί ή αμύγδαλα ή κρέας).

- ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΗ: Δεν θα πρέπει ν΄ ανακατεύονται με τις πρωτεΐνες γιατί έχουν μία τάση να καταστέλλουν  την έκκριση των γαστρικών υγρών, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη τη χώνεψη των πρωτεϊνών.

- Τα ΣΑΚΧΑΡΑ αν φαγωθούν μαζί με πρωτεΐνες, θα κρατηθούν μέσα στο στομάχι όσο θα χρειαστεί στις πρωτεΐνες για να χωνευθούν. Έτσι, θ΄ αρχίσουν να παθαίνουν ζύμωση και θα προκαλέσουν αέρια και τοξίνες.

- Η ομάδα των ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ μπορεί να συνδυαστεί με πρωτεΐνες ή με άμυλα ή με λίπη και εφοδιάζει τον οργανισμό με το απαραίτητο φορτίο και τα στοιχεία που χρειάζεται για τη χώνεψη, δηλ. βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, νερό, αμινοξέα.

ΑΜΥΛΑ

- Όχι με ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.

- Όχι με ΟΞΕΑ γιατί καταστρέφουν την πτυελίνη, το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την πέψη των αμύλων.

- Όχι με ΣΑΚΧΑΡΑ. Όπως και με τις πρωτεΐνες και η ζάχαρη θα πάθει ζύμωση και θα δημιουργήσει αέρια. Τα άμυλα μπορούν να φαγωθούν με λαχανικά.

ΣΑΚΧΑΡΑ

- Τα σάκχαρα δεν θα πρέπει να ανακατεύονται με ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, με ΑΜΥΛΑ και με ΛΙΠΗ. Θα υποστούν ζύμωση (γι΄ αυτό μην τρώτε ποτέ φρούτο μετά τα γεύματα).

- Επίσης, δεν πρέπει να τρώτε τα πολύ γλυκά φρούτα μαζί με λαχανικά. Τα λαχανικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθούν. ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.

ΛΙΠΗ & ΕΛΑΙΑ

(Βούτυρα, κρέμα, μαργαρίνη, φυστικοβούτυρο, καρυδέλαια, ελαιόλαδο, σπορέλαια)

- Θα πρέπει να καταναλώνονται με τα ΑΜΥΛΑ ή με τα ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Με καμία άλλη τροφή.

- Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ωμά, χωρίς να ζεσταίνονται και χωρίς να ψήνονται.

Σχετικα Αρθρα