ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ;

Η απάντηση είναι οποιαδήποτε ώρα και να κάνουμε αερόβια άσκηση είναι καλό! Το πιο σημαντικό είναι απλά να κάνουμε. Η συνεχόμενη καρδιοαγγειακή άσκηση όταν γίνεται το λιγότερο για 30 λεπτά θα μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος στα σίγουρα, ανεξάρτητα από την ώρα που την κάνουμε. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωί πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας μεγιστοποιείται το όφελος από κάθε λεπτό αερόβιας άσκησης.
Πρώτον, το πρωί πριν φάμε τα επίπεδα γλυκογόνου (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) στους μυς και στο συκώτι είναι πάρα πολύ χαμηλά. Αυτή η κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι η καταλληλότερη για παραγωγή ενέργειας από το κάψιμο του λίπους αντί από το κάψιμο των υδατανθράκων. Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια και προτιμότερη πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν αυτή η πηγή ενέργειας είναι σε μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό, έτσι το σώμα αναγκάζεται να παράγει ενέργεια από μια δευτερεύουσα πηγή αποθηκευμένης ενέργειας. Αυτή δεν είναι άλλη από το λίπος. Εάν κάνουμε αερόβια άσκηση τρεις με τέσσερις ώρες μετά από ένα γεύμα, θα κάψουμε μεν κάποιο σωματικό λίπος, αλλά θα κάψουμε σαφέστατα λιγότερο, γιατί το σώμα θα πρέπει πρώτα να κάψει τους υδατάνθρακες από το γεύμα. Πάντα καίμε συνδυασμό λίπους και υδατανθράκων όταν κάνουμε αερόβια άσκηση, αλλά αναλόγως την ώρα που την κάνουμε μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος.
Εάν για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτή η αερόβια άσκηση νωρίς το πρωί, τότε η αμέσως καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι αμέσως μετά από την προπόνηση με βάρη. Ο λόγος είναι ότι η προπόνηση με βάρη είναι από τη φύση της αναερόβια άσκηση, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνου στους μυς. Γι΄ αυτό το λόγο, η αερόβια άσκηση μετά από προπόνηση με βάρη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την αερόβια το πρωί με άδειο στομάχι.
Δεύτερον, η αερόβια άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι προκαλεί αυτό που λέμε “afterburn effect”. Όταν κάνουμε αερόβια άσκηση το πρωί όχι μόνο καίμε λίπος κατά της διάρκειας της άσκησης αλλά συνεχίζουμε να καίμε λίπος με ταχείς ρυθμούς και αφού έχουμε τελειώσει! Αυτό συμβαίνει γιατί μία αερόβια προπόνηση υψηλής έντασης ( HIIT ) αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού μας για μερικές ώρες μετά την προπόνηση. Εάν κάνουμε αερόβια άσκηση το βράδυ σίγουρα θα κάψουμε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Όμως δεν θα έχουμε το πλεονέκτημα του “afterburn effect”, γιατί ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται τρομερά αμέσως μόλις πάμε για ύπνο.
Η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να κάνουμε αερόβια το πρωί με άδειο στομάχι. Οι αερόβιες προπονήσεις το πρωί είναι αρκετά αναζωογονητικές και μας κάνουν να αισθανόμαστε φανταστικά όλη την ημέρα. Το πρωινό ξύπνημα με μια πετυχημένη προπόνηση είναι ό,τι καλύτερο για να αρχίσουμε τη μέρα μας με αισιοδοξία και ενέργεια. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό δημιουργούν μια τρομερή αίσθηση ευεξίας και ευφορίας.
Η ευφορία από την πρωινή προπόνηση θα σας εθίσει και δεν θα θέλετε να χάσετε προπόνηση. Πριν το καταλάβετε, η πρωινή προπόνηση θα σας έχει γίνει συνήθεια, θα είστε γραμμωμένοι, ο μεταβολισμός σας θα είναι σε εγρήγορση και θα αισθάνεστε ευεξία όλη την ημέρα.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΣΑΠΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Πηγή : BURN THE FAT DIET

Σχετικα Αρθρα