ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ο χειρισμός του άγχους, η σωστή διατροφή και οι ενδεδειγμένες ώρες για μελέτη είναι το κλειδί για την επιτυχία στις εξετάσεις.
Ο οργανισμός χρειάζεται καλά «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και οι τροφές είναι το μέσον για να τα προμηθευτεί. Όσο καλύτερα καύσιμα έχει στη διάθεση του τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει για τη σωστή λειτουργία του νου του.
Για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση στην αφομοίωση των γνώσεων πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι ένα μεταβολικά πολύ ενεργό όργανο του νευρικού συστήματος. Κανένα άλλο οργανικό σύστημα στο σώμα δεν έχει τόσο μεγάλη και άμεση εξάρτηση από τη συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).
Η σημαντικότερη τροφή που ενεργοποιεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου (διαύγεια, μνήμη, ενέργεια) είναι η γλυκόζη. Όταν αυτή, μάλιστα, προέρχεται από φρέσκα φρούτα ή ξερά, όπως σταφίδες, ξερά σύκα ή δαμάσκηνα και ίσως συνοδευόμενα και από λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια, αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό «καύσιμο» για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρέπει να τονιστεί ότι η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό εξασθενεί τη μνήμη και τη διαδικασία της αφομοίωσης γνώσεων.
Το καλό πρωινό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Εκατοντάδες έρευνες έχουν αποδείξει τη διαφοροποίηση του δείκτη ευφυΐας και της ικανότητας μάθησης μεταξύ παιδιών που είχαν φάει ένα πλούσιο πρωινό και αυτών που ήταν νηστικά ή είχαν φάει κάτι πρόχειρο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση των παιδιών που δεν έχουν καταναλώσει ένα καλό πρωινό μειώνεται ολοένα και περισσότερο, με το πέρασμα της ώρας.
Τα γεύματα πρέπει να είναι πολύ ελαφρά στη σύνθεση τους. Ένα βαρύ γεύμα προκειμένου να αποδομηθεί από τον οργανισμό μας απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος που κατευθύνονται προς το στομάχι. Αυτό που συμβαίνει, τελικά, είναι να μας πιάνει υπνηλία και αν δεν πάμε για ύπνο η απόδοση μας θα είναι αρκετά περιορισμένη. Μην ξεχνάμε να πίνουμε αρκετά ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα και κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Μην πίνετε πολλούς καφέδες. Ποσότητα καφεΐνης, που περιέχεται σε περισσότερα από τρία κουταλάκια σκόνη καφέ, λειτουργεί ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου. Η καφεΐνη, εκτός από το νευρικό σύστημα, διεγείρει την υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, με συνέπεια να μην επιτρέπει στο σώμα να πέσει σε βαθύ ύπνο. Συνεπώς, ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται επαρκώς, έστω και αν φαινομενικά έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Όμως, όταν είμαστε ξεκούραστοι αφομοιώνουμε καλύτερα.
Η διατροφή της προηγούμενης ημέρας
Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση του μαθητή. Έχει να καταπολεμήσει έναν πολύ μεγάλο εχθρό, το άγχος. Όλες οι δραστηριότητες αυτής της ημέρας πρέπει να ευχάριστες για το παιδί, ώστε να αντιμετωπίσει το άγχος του και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του. Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι προτιμότερο η προηγούμενη ημέρα να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και μάλιστα αγαπητό στο παιδί φαγητό, που θα του αυξήσει τη διάθεση και θα του προσφέρει ευχαρίστηση. Η επιλογή του φαγητού είναι καλό να γίνει από τον ίδιο το μαθητή, με τη διακριτική καθοδήγηση των γονέων και ιδιαίτερα της μητέρας, καθώς είναι σημαντικό να μην είναι ιδιαίτερα πικάντικο και βαρύ, ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει την τελευταία αυτή ημέρα το διαιτολόγιο να περιλαμβάνει κάποιο φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή, ακόμα κι αν είναι «δυναμωτικό»! Επιπλέον, πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε καινοτόμο φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το ίδιο το παιδί, καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.
Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και ξεκούραση του μαθητή και κατ’ επέκταση την απόδοση του την επόμενη ημέρα.
Τέλος, μια σημαντική διατροφική λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι την τελευταία αυτή ημέρα πριν από τις εξετάσεις η κατανάλωση καφέ, και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί. Είναι προτιμότερο ο μαθητής να αρκεστεί στο ένα φλιτζάνι ημερησίως, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα πιθανόν να προκαλέσει εκνευρισμό, ταραχή, ταχυκαρδία και αϋπνία.
Η διατροφή την ημέρα των εξετάσεων
Η σημασία της διατροφής την ημέρα των εξετάσεων εστιάζεται ουσιαστικά στο πρωινό γεύμα, η συμβολή του οποίου στην καλή επίδοση του μαθητή είναι ευρέως γνωστή. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση.
Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο ( δημητριακά πρωινού, ψωμί ή φρυγανιές ), φρούτο ή χυμό, μέλι ή άλλες εξίσου θρεπτικές τροφές, σε μέτρια ποσότητα ώστε να μην επιβαρύνουν το στομάχι.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι, γιατί, αφ’ ενός, υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και αφ’ ετέρου, δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.
Οι σωστές ώρες για μελέτη
Το εσωτερικό ρολόι του κάθε ανθρώπου έχει σχέση με τη φύση, τις ώρες, την ηλικία και τις εποχές του χρόνου. Όσο μπορούμε να το παρακολουθούμε και να το σεβόμαστε, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποδίδουμε σ’ ότι και εάν κάνουμε.
Οι ώρες κατά τις οποίες αποδίδουμε καλύτερα και μπορούμε να αφομοιώνουμε γνώσεις και πληροφορίες είναι μεταξύ έξι το πρωί και δώδεκα το μεσημέρι. Επίσης, αποδοτικές ώρες για μελέτη είναι μετά τον μεσημεριανό ύπνο, από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα.
Μετά το πέρας της μελέτης και πριν από το μεσημεριανό φαγητό ο υποψήφιος θα πρέπει ν’ ασκείται ελαφρά.
Το βραδινό φαγητό θα πρέπει να είναι λιτό. Το δείπνο να γίνεται 1-2 ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο και η ενδεδειγμένη ώρα της κατάκλισης όχι μετά τις 10.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!