ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Με τον όρο «αδυνάτισμα», δεν εννοούμε απώλεια σωματικού βάρους, αλλά λιπώδους ιστού. Ένα κιλό λίπους απαιτεί 9,200 θερμίδες για να καεί (το λίπος αποθηκεύεται ως εναλλακτική πηγή ενέργειας σε περιόδους ασιτίας). Συνεπώς, αν σκοπεύουμε να χάσουμε μισό κιλό λίπους την εβδομάδα, πρέπει να έχουμε ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 600-700 θερμίδων ημερησίως. Αυτές καλό θα είναι να προέρχονται από δίαιτα, από αερόβια προπόνηση και από προπόνηση με αντιστάσεις. Όταν λέμε «αδυνάτισα», δεν πρέπει να μας απασχολεί τι θα δείξει η ζυγαριά, αλλά πόσους πόντους χάσαμε.
Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε ώστε να έχετε τη μικρότερη δυνατή απώλεια μυϊκού ιστού καθώς θα αδυνατίζετε:
Η απώλεια βάρους -πάντα σε λίπος- θα πρέπει να είναι σταδιακή και με σταθερούς αργούς ρυθμούς, διαφορετικά καταβολίζουμε πολύτιμο μυϊκό ιστό και χάνουμε υγρά και γλυκογόνο. Και όσο περισσότερους μυς χάνουμε, τόσο ελαττώνεται ο μεταβολισμός μας και επιβραδύνεται η κινητοποίηση της λιπόλυσης.
Η αερόβια προπόνηση βοηθάει όταν γίνεται με άδειο στομάχι τις πρωινές ώρες, για άμεση καύση. Καλύτερα να μην ξεπερνά τη μια ώρα, γιατί παράγεται κορτιζόλη η οποία είναι καταβολική ορμόνη και προάγει τη λιπογένεση.
Ο δραστικότερος τρόπος δίαιτας είναι οι χαμηλοί υδατάνθρακες και η αύξηση της άπαχης ζωικής πρωτεΐνης. Οι απλοί υδατάνθρακες και τα γλυκά, αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και πεινάμε περισσότερο. Τα λίπη καίγονται στην απουσία υδατάνθρακα.
Το άμυλο αλλά και τα σάκχαρα θα πρέπει να αντικαθίστανται με ινώδεις υδατάνθρακες, όπως σαλάτες και λαχανικά. Ο κύριος λόγος, πέραν του ότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, είναι ότι κατά τη διάρκεια αποδέσμευσής τους, απορροφούν μεγάλα ποσά ενέργειας στο παχύ έντερο, γεγονός που δημιουργεί ενεργειακό έλλειμμα και κατά συνέπεια παρέχουν τις λεγόμενες «αρνητικές θερμίδες».
Το νερό βοηθά άμεσα στην ενεργοποίηση του βασικού μεταβολισμού, καθώς επίσης και στην αποβολή των τοξινών από τις καύσεις.
Το βάρος θα πρέπει να ελέγχεται ενδεικτικά μια φορά τη βδομάδα, την ίδια ώρα, με τις ίδιες συνθήκες (πρωινές ώρες μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν φάμε).
Επιμέλεια Κειμένου: Τσάπρας Παναγιώτης
Πηγή: ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ – ΑΣΚΗΣΕΟΛΟΓΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΟΔΟΜΗΣΗΣ, Εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, Τουλιάτος Ν. Γιώργος.