ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
Είναι η Άσκηση που θα σας κάνει να καίτε το λίπος σας με τριπλάσιο ρυθμό

 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την αερόβια και την … αερόβια άσκηση. Αν είστε αυτής της λογικής, δηλαδή του διαδρόμου ή του στατικού ποδηλάτου, φωτογραφηθείτε μια φορά κάθε χρόνο και θα διαπιστώσετε με δέος ότι πάτε προς το χειρότερο αντί προς το καλύτερο. Κάντε λοιπόν την αλλαγή σας.

Ένας όχι πολύ γνωστός αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός τύπος άσκησης είναι η Διαλλειματική. Ωστόσο, παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της διαλλειμματικής άσκησης σε σχέση με την αερόβια σταθερού τέμπο, συντριπτικά περισσότερες γυναίκες προτιμούν την soft αερόβια.

Τι είναι η Διαλλειματική άσκηση

 

Η διαλλειμματική άσκηση είναι άσκηση κυρίως υψηλής έντασης. Και όταν μιλάμε για υψηλή ένταση εννοούμε μια ένταση που δεν μπορείτε να κρατήσετε για πάνω από 30″. Η καλύτερη άσκηση για τη διαλλειμματική προπόνηση είναι τα σπριντ. Αν είστε αρχάρια ή αρχάριος ξεκινήστε συντηρητικά. Τρέξτε γρήγορα για 30″ αλλά σε διατηρήσιμο, ελεγχόμενο ρυθμό που δεν είναι επικίνδυνος για τραυματισμούς. Γυρίστε περπατώντας προς την αφετηρία. Επαναλάβατε 4 φορές και τις επόμενες μέρες πάτε σταδιακά προς τις 8 επαναλήψεις χωρίς να αυξήσετε την ένταση. Μόλις κατακτήσετε αυτά τα επίπεδα αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά την ένταση. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μοιάζει με τα βάρη, διότι έχει αναερόβιο στοιχείο το οποίο αυξάνει την αναβολική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Επίσης, επειδή δεν έχει παρατεταμένη διάρκεια, άνω των 30′, ο οργανισμός δεν παράγει την καταβολική κορτιζόνη και ως εκ τούτου ενεργοποιεί το βασικό μεταβολισμό μακροπρόθεσμα. Βέβαια, προϋποθέτει αποθέματα μϋικού γλυκογόνου και φωσφοκρεατίνης και γι’αυτό είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει ο οργανισμός όταν βρίσκεται σε κετονική δίαιτα.

Πού μας βοηθάει

 

Η διαλλειμματική άσκηση και ιδιαίτερα η υψηλής έντασης διαλλειμματική είναι από τις πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης. Βοηθάει ώστε να:
- καίτε λίπος σε τριπλάσιους ρυθμούς απ” ότι με την κλασσική αερόβια
- τελειώνετε το πρόγραμμά σας σε συντομότερο χρόνο, πράγμα πολύ σημαντικό όταν είστε πολυάσχολες
- έχετε μια καλή σωματική σύνθεση με χαμηλά ποσοστά λίπους
- να είστε ιδιαίτερα δυναμική στην καθημερινότητά σας
- να καίτε θερμίδες και μετά την άσκηση κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του σώματός σας
- να αποφεύγετε την υπερκαταπόνηση αρθρώσεων, τενόντων και συνδέσμων που φέρνει η πολύωρη αερόβια.

Σε μερικές εβδομάδες θα δείτε τέτοιες αλλαγές στο σώμα σας, στην αντοχή σας, στη δύναμή σας και στα επίπεδα της ενέργειάς σας, ώστε θα κακίζετε τον εαυτό σας και τους προπονητές σας για το χαμένο μέχρι τώρα χρόνο.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

Σχετικα Αρθρα